16 Temmuz 2010 Cuma

The Memory Hacker




Southern California Üniversitesinde bir yapay hafıza çipi çalışması var. Beynimizdeki hipokampus denilen bölgenin hafızayla bağlantısı olduğu bilinmekte ve bu çalışma da bu bölgedeki hasar kaynaklı hafıza kayıpları üzerine yoğunlaşıyor. Makale ingilizce, ben dikkatimi çeken bazı yerleri özetlicem ama tamamını okumak isterseniz diye linki ekliyorum buraya ; ) sol sütunda görebilirsiniz.

Deney sıçan beyinleri üzerinde denenmiş. Basitce deneyi özetlersek ; Bu deneyde, bir elektrod, zarar görmüş organ kesitine pulslar(darbe) yolluyor, ikinci bir elektrod ise bunları alıp board üzerinde sinyallere dönüştürerek dokuya geri yolluyor.

Berger?in araştırma grubunda nörologlar, matematikçiler, bilgisayar mühendisleri ve biyomühendisler yer alıyormuş. Bu grup, bir dakikalığına bile olsa belli bir miktar beyin aktivitesi üretebilmiş. İnsan beynindeki 100 milyar nöronla karşılaştırıldığında, ürettikleri çip 12.000 nörondan az. Araştırmacılar, bu kadar az sayıya rağmen beyinde aktivite başlatabilmelerini nöromühendislik alanında şaşırtıcı buluyorlar.

BrainGate denilen sistemde tek yönlü alışveriş olabiliyormuş. Yani bilgisayarla konuşabiliyorsunuz ama ondan geri dönüşü alamıyorsunuz. Berger?in çipinde ise iki yönlü etkileşim sağlayabiliyorlarmış. Bunun için 18-wheeler kullanmışlar.(ne demek 18 tekerli bilmiyorum ama :P )

Son olarak, nasıl hafızayı taklit ediyorlar kısmı var. USC hafıza chip?i hafıza bölgesinin olduğu hipokampusdeki ses, tat ya da görme gibi hasarlı bögelerin sensör bilgilerinin düzenlenmesi üzerine tasarlanmış. Sağlıklı bir beyinde elektrik sinyalleri dokuya girer, CA3 ve CA1 diye bilinen bölgelerden geçerler ve uzun süreli hafıza olarak depolanmak üzere hipokampus bölgesinden çıkarlar. Hipokampus zarar gördüğünde çip gerçek hücreleri taklit ediyor ve sinyalleri algılayıp, sayısallaştırarak işliyor, ardından tekrar analog sinyallere çeviriyor, son adım ise tekrar hipokampuse yollanması.

Link için: http://bmes-erc.usc.edu/

ilginç bi çalışma, ilk gördüğümde daha beynin sırrı çözülmemiş ki nasıl yaparlar demiştim. yazı içinde de araştırmacı aynı şeyi demiş zaten, bi cd player tamircisinin bunu tamir etmesi için müzikten anlaması gerekmez diye düz bi mantığa gitmiş :) çok ince bi kesit üzerinde çalışmışlar ama yine de değişik bi çalışma, umarım ilginizi çeker biyolojiye de meraklıysanız : )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder